Білопільський ретранслятор

Офіційно введений до експлуатації 6 листопда 1966 року .                               Першим його керівником був Туриця Борис Максимович – випускник Одесського електротехнічного  інституту зв’язку.

До складу встановленого обладнання входила радіорелейна станція       ( № 6), телевізійний передавач мод. «ЛЁН»(без резервних блоків) з потужністю 25 квт, двох передавачів ультра хвильового диапазону потужністю по 4квт. кожний та дизельної електроустановки для забезпечення електроенергією на випадок її відсутності.

Штат працівників складався з 16 осіб. Всі ІТП мали вищу та середню спеціальну (за фахом) освіту.

Телевізійну програму та програму радіомовлення ретранслятор отримував по радіорелейній лінії зв’язку з Харкова від радіорелейної магістралі Москва—Симферополь та Київ- Черкаси- Полтава – Харків(для Українського радіомовлення).

Від Харкова до Білопілля задля цього було збудовано 6 радіорелейних станцій.

Перші телевізійні передачі розпочиналися о 10-й годині ранку трансляйією тестової таблиці (ТИТ-0249. рос.) для налагоджування телевізорів під час їх ремонту  телевізійними майстернями.

Вихід в ефір  Першої московської телевізійної програми здійснювався о 18-00 і тривав, зазвичай, до 22-30 або до 23 години.

Передачі  Першої Української програми радіомовлення (в УКВ-ЧМ диапазоні) здійснювались передавачами  моделі «Дождь-2»( до комплекту входило два передавачі по 2квт кожний , тобто при виході з ладу одного передавача – роботу забезпечував другий, але потужність при цьому знижувалась наполовину.). Телевізійний передавач мод «ЛЁН» такого резерву не мав і тому обслуговуючий  персонал зазвичай працював в нічний час для забезпечення безперебійної його роботи .

Програма Першої Української програми радіомовлення розпочинала свою роботу о 6-00 і тривали до 24-00 з перервою з 15-00 до 16-00, під час якої виходила програма РАТАУ для редакцій міських газет.

З другого півріччя 1967 року в ефір стала виходити друга програма Українського радіомовлення «Промінь».

У 1973(?) році введено до експлуатації  другий телевізійний передавач

мод. «Ураган», який транслював телевізійну програму УТ-2 (зараз 1+1).                    Згодом чисельність обладнання розширювалась, удосконалювалась техніка, морально застаріле обладнання замінювалось новим …

Зараз ( а далі вже Гриша Кальченко – колишній редактор стінної газети «Телеретранслятор», а зараз –директор ретранслятору  ab ave…- всему міру і городу).

Радіоінженер, колишній працівник телеретранслятора (з 7.01.1967р по 25.08.1972р.) В. Бурковський.

 

 

 

В. Бурковський.

18.03.2010року.